Periodisk fasta

Jag kommer att tjata om den här boken ett tag nu, för den är sååå bra!
 
 
  Food Pharmacy som är baserad på en blogg som drivs av Lina Nertby Aurell och Mia Clase är en enkelt berättad informationsbok om tarmfloror och goda bakterier, och vad man kan äta för att hjälpa kroppen att må bra!
Jag tycker ofta att det kan kännas stressigt att läsa sådant här, för att det känns som om man inte kan äta någonting alls helt plötsligt, allt är liksom dåligt för en, men dom lyckas verkligen få det att vara enkelt, och i boken finns det flera enkla recept på mat som gör gott och smakar götteligöttgött. 
 
En annan grej dom skriver om är periodisk fasta. Det innebär att man inte äter på 14 eller 16 timmar.
Ett lätt sätt att börja med detta är att t.ex. skippa kvällsmackan. Jag vet, den är ju så sjukt god och visst är det mysigt att sitta i soffan med en kopp te och äta macka och kolla film, men om man skippar den och sen inte äter frukost fören kl.10 dagen efter så – voilá! 14 timmar avklarad fasta!
Detta behöver man inte göra varje dag, men några dagar i veckan kan man ju pröva. Fastan ger nämligen organen i kroppen tid att vila och att återhämta sig.
 
Jag har alltid varit en frukostmänniska, har liksom inte kunnat göra någonting innan frukost, varit grinig och nästan illamående om jag inte får äta typ sekunden när jag vaknat. Men efter jag blev förälder så ändrades det där. Främst för att fokuset flyttades till någon annan som behövde sin frukost mycket snabbare än jag och då blev det att jag successivt kände mig mindre och mindre hungrig på morgonen. Men jag har alltid ätit frukost ändå, för det är ju ”sån jag är”.
Men så, apropå att lämna sin gamla person i sängen som jag skrev om tidigare, så kände jag efter en morgon och då var jag inte ens hungrig. En kopp te räcker, ett stort glas vatten, gärna med citron i är också bra. Sen läste jag i boken att en grön smoothie med typ grönkål eller spenat som bas, förlänger fastan med 1 timme, så det drack jag i morse; Spenat, selleri, citron, sockerärtor, ingefära och äppeljuice, ner i blendern och mixa!
Jag tänker köra på detta nu i veckan, mån-tors, sen jobbar jag sent på teatern på tors och då kommer jag behöva en smoothie vid 21-tiden, men fram tills dess ska jag skippa kvällsmackan!
Helgerna kan ju bli en annan grej, med långfrukost med granola, mandelmjölk, blåbär, hallon, bröd med jordnötssmör, familjen samlad kring fukostbordet, tända ljus .... ja men du hajar.
 
 
Kaffet smakar ännu godare efter en 14 timmars fasta!
 
Allt gott,
 
Cecilia
 

Kommentera här: