UNNA DIG

Vad är det att ”unna sig” saker?

Jag började använda uttrycket ”unna dig” för några år sedan, till alla olika tillfällen.

Typ; ”jag missade bussen!"

"Unna dig.”

Eller; ”jag tror jag är kär i den där människan!"

"Unna dig.”

Eller; ”jag vill göra slut."

"Unna dig.”

Jag menar att ”unna dig” går att använda på allt, i alla situationer.

Man förknippar ofta uttrycket ”unna dig” med just det, att unna sig något. Kanske främst i matväg, eller godis? Men jag menar att man kan unna sig att göra som man vill, som man känner för, och det är minst lika mycket unna sig som att äta en chokladbit på en tisdag.

 

 

Däremot märker jag att jag nu, efter några år av användandet av uttrycket, hör mig själv säga till mig själv, lite för många gånger i veckan/dag; ”Unna dig. Du kan gott ta en till bit av den där chokladen, det är ju mörk choklad, hallå, det är ju till och med nyttigt?! Och såklart att du kan unna dig att ta ett glas vin till, det är ju ändå jul?!”

Grejen är att om jag unnar mig sånna här saker lite för mycket, då blir det inte att "unna mig" tillslut.

Det kommer bara sluta med att jag blir sockerberoende och vinplufsig lagom till nypremiären av vår förställning så i det här läget, och under alla helger egentligen där man har blivit itutat att det krävs socker eller alkohol för att känna den där julstämningen, eller nyårskänslan, eller vad det nu är, istället unnar sig att lyssna på sin kropp och bara äter och dricker det man faktiskt känner för, så mår man ju så mycket bättre.

Det är att unna sig på riktigt, enligt mig.

Att lyssna på sig själv, på sina egna signaler,och att ta sig själv på allvar är att verkligen unna sig.

Det är svårare än man tror.

För mycket av det man tror är facit när det kommer till storhelger, ledighet, semester, har man lärt sig av samhället, eller av sin familj som bär upp traditioner som om de är det viktigaste i världen.

Men jag ska fanimej unna mig att skita i vad jag ”brukar tycka om” och faktiskt göra det jag tycker om framöver! Som en god natts sömn, tillexempel!

 

 

Unna dig det du med!

God natt!

Kommentera här: